Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا (س) به مناسبت هفته پژوهش درباره راه‌اندازی سامانه علم‌سنجی، آرشیو دیجیتال دانشگاه و تشکیل قطب علمی زنان توضیح داد.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همه ساله جامعه علمی و دانشگاهی ۲۵ آذرماه را که روز پژوهش نام گرفته است، جشن می‌گیرد و برنامه‌های متعددی را برگزار می‌کند لذا با توجه به تعدد برنامه‌ها و اهمیت پرداختن به موضوع پژوهش، دانشگاه‌های سراسر کشور بازه زمانی ۷ روزه را به هفته پژوهش اختصاص می‌دهند و فعالیت‌های مختلفی را در راستای حل مشکلات و ارتقای حوزه پژوهش انجام می‌دهند؛ بنابراین ما نیز تصمیم گرفتیم به مناسبت هفته پژوهش با یدالله اردوخانی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا (س) گفتگو کنیم، پس ما با همراه باشید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هفته پژوهش در دانشگاه الزهرا(س) چگونه است؟
برنامه‌های هفته پژوهش در دانشگاه الزهرا (س) در دو سطح دانشگاه و دانشکده‌ها انجام می‌شود. با توجه به سیاست‌های دانشگاه در سه موضوع «ارتقای دانشگاه به تراز بین الملل»، «اخلاق پژوهشی» و «عرصه‌های پژوهشی»، کارگاه‌ها و نشست‌هایی در این راستا از سوی معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه تعریف و در حال برگزاری است. اساتید، محققین پسادکتری و دانشجویان دکتری می‌توانند در قالب کارگاه‌های دانش افزایی از این نشست‌ها استفاده کنند. همچنین دانشکده‌ها و پژوهشکده‌های دانشگاه نیز به صورت تخصصی با توجه به گروه‌های آموزشی خود، نشست‌ها و سخنرانی‌هایی را تعریف کرده اند لذا جهت استفاده مناسب‌تر، این برنامه‌ها در بازه زمانی به مدت دو هفته برگزار می‌شود و برنامه تجلیل از پژوهشگران منتخب دانشگاه ۲۷ آذرماه برگزار می‌شود.

در هفته پژوهش پژوهشگران و فناوران برتر از دانشکده‌ها و دانشگاه در سه سطح مورد تشویق قرار می‌گیرند که شامل افراد با تعداد بالای مقالات علمی پژوهشی، ملی و بین المللی، دارای مقالات با کیفیت و دارای بیشترین استنادات؛ همکارانی که طرح‌های بین المللی و ملی تقاضامحور داشته اند؛ در بخش فناوری، فناوران برتر دانشگاه، واحد‌های فناور فعال در مرکز رشد و استارتاپ ها؛ همراهان و همکاران جهت ارتقای دانشگاه به تراز بین الملل اعم از دانشجو یا استاد؛ منتخبین رساله‌ها و پایان نامه‌های کاربردی دانشجویان تحصیلات تکمیلی؛ پژوهشگران جوان؛ پیشکسوت پژوهشی؛ کلیه همکاری‌های بین المللی مشترک اعم از طرح مشترک بین المللی و نیز مقالات مشترک؛ اعضای هیئت علمی دارای کتاب بین المللی و برگزیده؛ مجلات علمی منتخبی که در جهت بین المللی شدن گام برداشته اند و محققین پسادکتری دارای بیشترین و با کیفیت‌ترین کار پژوهشی است.  
چگونه برای گذر از تحریم‌ها ظرفیت سازی در پژوهش انجام می‌شود و چشم اندازی برای این موضوع وجود دارد؟
اساتید فعالیت‌های پژوهشی متنوعی در راستای گذر از تحریم ارائه می‌دهند و یکی از اساتید هیئت علمی فیزیک دانشگاه الزهرا (س)، موفق به طراحی و ساخت دستگاه خالص ساز هوا بر مبنای نانو ذرات در آزمایشگاه‌های این دانشگاه شده است. این استاد پس از سال‌ها پژوهش و تلاش، موفق به ساخت دستگاه خالص ساز هوا بر مبنای نانو ذرات شد. این در حالی است که بهترین نوع این دستگاه نمونه آمریکایی آن است که تنها بر مبنای میکرو ذرات فعالیت می‌کند و کارکرد دستگاه ایرانی ۲۰ درصد بیشتر از دستگاه آمریکایی برآورد شده است.
با توجه به تحریم‌ها و فشار اقتصادی به پژوهشگران و همچنین تولید کنندگان و افزایش نرخ ارز، تولید این نمونه داخلی علاوه بر مزیت و کیفیت ۲۰ درصدی، از حیث اقتصادی نیز مقرون به صرفه است و درخواست شرکت‌های مختلف برای تولید آن موید همین کیفیت و مقرون به صرفه بودن آن است. همچنین طراحی و ساخت قویترین دستگاه لیزر دی اکسید کربن در کشور نیز از دستاورد‌های این دانشگاه بوده که نظر بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است.
با وجود تحریم‌ها آیا همکاری‌های علمی با دانشگاه‌های خارجی تحت تاثیر قرار گرفته یا خیر؟
مطمئنا تحریم‌ها در همکاری‌های علمی بین‌المللی تاثیرگذار است، ولی دانشگاه در تلاش است با تعیین راهکار‌های بهینه، این همکاری‌ها کمرنگ نشوند. همکاری‌های علمی با دانشگاه‌های خارجی دارای ابعاد مختلفی است که می‌توان از ظرفیت‌های خاصی استفاده کرد.

تا چه اندازه پژوهش‌های دانشگاه در جهت تحقق دانشگاه کارآفرین پیش می‌رود؟
دانشگاه الزهرا (س) در این مسیر با ایجاد مرکز نوآوری و شکوفایی و مرکز رشد همچنین با تدوین آیین‌نامه‌های تشویقی در این خصوص تلاش می‌کند تا به سمت دانشگاه کارآفرین حرکت کند.
از اعضای هیئت علمی دانشکده فنی و مهندسی، در زمینه‌های فناوری اطلاعات، پلتفرم ابری، سیستم‌های ذخیره‌سازی امن و بومی بر بستر ابر و تحلیل کلان داده، طرح‌های تحقیقاتی متعددی با سازمان‌ها، شرکت‌ها، پژوهشگاه‌ها و وزارتخانه‌ها منعقد شده استکه از جمله این طرح‌ها می‌توان به پروژه ارزیابی امنیتی اپلت امضای همراه پارس؛ سفارشی سازی و راه اندازی سیستم ذخیره سازی امن و بومی TooS مبتنی بر بستر ابر؛ طرح جامع آموزشی پشتیبانی، نگهداری و به روز رسانی زیرساخت و پلتفرم ابری؛ ارایه خدمات توسعه محصول، فعالیت‌های پژوهشی و ارایه راه حل‌های تحلیل کلان داده اشاره کرد.     توضیحی درباره تعداد و فعالیت مراکز رشد و فناوری دانشگاه می‌فرمایید
در زمینه‌های نانو فناوری، زیست فناوری، دارویی، تجهیزات پزشکی و سایرموارد، پذیرای شرکت‌های دانش‌بنیان هستیم و خدمات ارائه می‌دهیم که شامل شرکت‌های دانش بنیان و واحد‌های فناور است. همچنین، ۱۶ دوره مستمر شتابدهی با عنوان «یاس» در دانشگاه برگزار شده و ادامه دارد. در مجموع ۴۴۶ شرکت کننده در این دوره‌ها حضور داشته اند که از این تعداد ۱۹ استارتاپ فعالیت جدی خود را آغاز و برخی محصولات خود را به بازار ارائه کرده‌اند.
دانشگاه برنامه‌ای برای تشکیل قطب‌های علمی و فناوری دارد یا خیر؟
دانشگاه در زمینه تشکیل قطب علمی زنان فعالیت می‌کند و با توجه به ویژگی‌های این دانشگاه و وجود اساتید متبحری که در حوزه زنان کار می‌کنند حرکت به سمت قطب علمی زنان از اولویت‌های سیاست‌گذاری دانشگاه بوده و زمینه‌های آن آماده شده است.
آیا دانشگاه برنامه‌ای برای استقرار یک نظام علم سنجی دارد؟
در جهت ایجاد نظام علم سنجی، سامانه علم سنجی در هفته پژوهش راه اندازی و رونمایی می‌شود. ضمنا اعتبار سنجی مجلات علمی و فعالیت‌های علمی اعضای هیئت علمی نیز در بعد ملی و بین‌المللی به صورت روزانه انجام می‌گیرد. این سیستم باعث رقابت سالم علمی و نمایانگر وضعیت هر محقق در جهان علم است. در مراسم تجلیل، همچنین از آرشیو دیجیتال (Repository) دانشگاه که باعث بهبود رویت پذیری آثار اساتید و شهرت دانشگاه می‌شود، رونمایی خواهد شد.
در نظام‌های رتبه بندی مختلف، دانشگاه از لحاظ تعداد مقالات و کیفیت پژوهشی چه ترازی دارد و برنامه‌ها برای ارتقای رتبه فعلی چیست؟
دانشگاه برنامه جدی و منسجمی در جهت بهبود استاندارد‌های پژوهشی در پیش گرفته که پایه‌های آن در سال ۹۸-۹۷ گذاشته شده و امیدواریم نتایج خروجی‌های آن را در سال‌های آینده شاهد باشیم. رصد و پایش وضعیت دانشگاه به صورت هفتگی در کلیه نظام‌ها و سیستم‌های استاندارد رتبه بندی، شناخت کاملی از شرایط پژوهشی دانشگاه‌ها را ارایه کرده است.
از رتبه‌هایی که تاکنون برای دانشگاه الزهرا (س) ایجاد شده است می‌توانیم ترقی ۵۹۷ پله‌ای (از رتبه ۲۴۴۴ به ۱۸۴۷) در تعداد استنادات بر حسب گوگل اسکالر طی حدود ۶ ماه؛ اولین حضور در رتبه بندی دانشگاه‌های عصر طلایی (دانشگاه‌هایی که بین ۵۰ تا ۸۰ سال از تاسیس آن‌ها می‌گذرد)؛ کسب رتبه دهم ایران و رتبه ۲۵۰-۲۰۱ ام جهانی در رتبه بندی موسسه تایمز را نام ببریم.
البته دانشگاه الزهرا (س) رتبه‌های دیگری را دررتبه‌بندی‌های مختلف کسب کرده است که شامل قرارگیری در جایگاه دوم کشور در زمینه اثرگذاری بر توسعه پایدار؛ حضور در نخستین رتبه‌بندی «اثرگذاری» موسسه تایمز و کسب رتبه ۳۰۰-۲۰۱ دانشگاه‌های برتر جهان؛ قرارگیری در بین ۲۴ دانشگاه برتر ایرانی از نظر رتبه بندی تایمز در علوم فیزیکی؛ کسب مقام ۱۷ ایران و ۸۰۱ دنیا در علوم فیزیکی شامل ریاضیات و آمار، فیزیک و نجوم، شیمی، زمین شناسی، علوم محیط زیست، علوم زمین و دریا؛ برای نخستین بار حضور در رتبه بندی موضوعی موسسه تایمز در حوزه مهندسی و فناوری وکسب رتبه ۸۰۰-۶۰۱؛ صعود ۸۸ پله‌ای در رتبه بندی دانشگاه‌های سبز جهان و ارتقا از رتبه ۴۴۶ به ۳۵۸ دنیا هستند.

دانشگاه الزهرا (س) برای اولین بار در رتبه بندی راوند حوزه‌های موضوعی علوم زیستی، علوم فنی، علوم طبیعی، علوم انسانی و علوم اجتماعی لیست شده است و در حوزه علوم انسانی رتبه ۵۲۹ دنیا و ششم ایران، در حوزه علوم طبیعی ۵۵۷ دنیا و هشتم ایران و نهایتا در حوزه علوم فنی ۳۷۱ دنیا و سوم ایران را به آورده است. طی حدود ۶ ماه، رتبه دانشگاه الزهرا (س) در Publons برای تعداد محققین از رتبه ۱۶۴ در ایران به رتبه ۷۹ (۸۵ پله رشد)، تعداد داوری از رتبه ۲۳۴ در ایران به رتبه ۵۵ (۱۷۹ پله رشد) و تعداد داوری در ۱۲ ماه اخیر از رتبه ۳۷۷ به رتبه ۵۲ (۳۲۵ پله رشد) رشد داشته است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: هفته پژوهش قطب علمی دانشگاه الزهرا سامانه علم سنجی رتبه بندی دانشگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۱۴۶۳۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران به انتقادات از همکاری با همسر سید ابراهیم رئیسی: جمیله علم الهدی فقط برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس «علوم خانواده» انتخاب شده، نه کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران

به گزارش جماران؛ روابط عمومی دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران در واکنش به خبر خبرگزاری مهر نوشت: چند روز قبل خانم دکتر علم الهدی دبیر ستاد تعلیم و تربیت شورای انقلاب فرهنگی و هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده دانشگاه تهران در کنار سایر اساتید دارای صلاحیت این مهم انتخاب می شود. در عملیاتی روانی، انتصاب وی به عضویت در کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران تعمیم می یابد و عملا دروغ بزرگ شکل می گیرد!

در پاسخ روابط عمومی دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران آمده است:

در پی انتشار هدفمند برخی اخبار در خصوص انتصابات صورت گرفته در دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران به استحضار عموم دانشگاهیان می‌رساند که دانشکده علوم خانواده با هدف تامین نیروی انسانی متخصص در راستای تحکیم بنیان خانواده، افزایش مشارکت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زنان، توجه به عرصه خانواده، جمعیت و سلامت آن، تولید دانش بومی، بازبینی و طراحی رشته‌های مرتبط به منظور کاهش چالش‌های این حوزه و بر اساس اصول حاکم بر قانون اساسی، منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های دولت مردمی شکل گرفته است. برای تحقق اهداف مذکور، شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده تشکیل گردیده است که برخی از کارکردهای مورد انتظار این شورا عبارتند از:

• سیاستگذاری و نیازسنجی برای جذب هیات علمی دانشکده بر اساس سیاست‌ها و استانداردهای دانشگاه تهران؛

•  تعیین راهبردها برای متمرکزسازی و ایجاد پایگاه علمی، پژوهشی، تخصصی و همچنین اجرایی در راستای بهبود نقش‌پذیری خانواده در نظام اجتماعی در قالب نگرش خانواده به مثابه بنیان اجتماع.

• تجمیع میان رشتگی‌های موجود در حوزه مطالعات خانواده و رشته‌های مشابه

• زیست بوم‌سازی و توسعه چندبعدی فعالیت‌های مرتبط با خانواده، زنان و جمعیت

• توسعه مطالعات میان رشتگی با هدف قرار دادن محور سلامت خانواده از منظرهای سلامت اجتماعی، سلامت جسمی، روحی، معنوی و فکری

• طراحی الگوهای علمی و نهادهای پژوهشی برای توسعه و ارتقای شاخص‌های رفاه اجتماعی بر پایه و محوریت خانواده

• تقویت مشارکت اجتماعی خانواده محور و زنان در مواردی همچون نوآوری، کارآفرینی، اقتصاد خانواده محور و کارآفرینی مبتنی بر مشارکت خانواده

• طراحی سازوکارها و برنامه‌ها به‌منظور مشارکت فعال و پویا در حوزه مسائل و چالش‌های مرتبط با خانواده

• طراحی سازوکارهای عملیاتی به‌منظور پرورش و ارتقای شایستگی‌های پژوهشگران کوشا در حوزه خانواده  

شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده مرکب از اعضایی با شخصیت حقوقی و حقیقی است که برخی از اعضای حقوقی آن عبارتند از:

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر انسیه خزعلی)

دبیر ستاد تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر جمیله علم الهدی)

دبیر ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی یا نماینده تام‌الاختیار (خانم دکتر فهیمه فرهمندپور)

مشاور امور زنان و خانواده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری (خانم دکتر فخرالسادات نصیری)

مشاور امور زنان و خانواده رئیس دانشگاه تهران (خانم دکتر فاطمه یزدیان)

علاوه بر شخصیت‌های حقوقی مذکور، برخی شخصیت‌های علمی و دانشگاهی فعال در حوزه زنان و خانواده از دانشگاه تهران و سایر دانشگاه‌های ایران و جهان نیز عضو حقیقی شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده هستند که توسط رئیس دانشگاه تهران منصوب شده و یا خواهند شد.

همچنین دانشکده علوم خانواده به منظور تحقق مطالبه رئیس محترم دانشگاه تهران جهت ایفای نقش محوری در زمینه فعالیت‌های علمی، تحقیقاتی و حل مسایل حوزه زنان و خانواده در کشور، علاوه بر جذب اعضای هیات علمی جوان، از ظرفیت استادان پیشکسوت و برجسته دانشگاه‌های مختلف که دارای تخصص‌های مرتبط با رشته‌ها و گروه‌های آموزشی این دانشکده هستند، به صورت استاد وابسته بهره خواهد برد.

دیگر خبرها

  • سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران نقشی بزرگی در گسترش و رشد علمی ایران ایفا کرده است
  • مرکز ملی نوآوری مغز راه اندازی می‌شود
  • مرکز ملی نوآوری مغز در بیمارستان فیروزگر تهران راه‌اندازی می‌شود
  • دانشگاه تهران در نجف دانشجو می‌پذیرد
  • مرکز ملی مغز با هدف گسترش خدمات در زمینه علوم شناختی راه‌اندازی می‌شود
  • دانشگاه تهران از سال آینده در شعبه نجف اشرف دانشجو می‌پذیرد
  • پذیرش دانشجو در شعبه نجف دانشگاه تهران از سال تحصیلی آینده
  • پذیرش دانشجو در شعبه نجف اشرف دانشگاه تهران از سال تحصیلی آینده
  • مقیمی: پذیرش دانشجو در شعبه نجف اشرف دانشگاه تهران از سال تحصیلی آینده
  • واکنش دانشگاه علوم خانواده دانشگاه تهران به انتقادات از همکاری با همسر سید ابراهیم رئیسی: جمیله علم الهدی فقط برای هیات جذب اساتید دانشکده تازه تاسیس «علوم خانواده» انتخاب شده، نه کارگروه هیات جذب کل اساتید دانشگاه تهران